یکی از فیلم های کارتونی شرکت والت دیزنی به نام «پیش به سوی جنگل» حاوی دو پیام جالب برای من بود: «نخست اینکه مواظب آنچه آرزو می کنی، باش.» و دوم اینکه «همیشه منتظر وقوع مسائل غیر منتظره باش.» و این همان نکاتی است که بازاریابان در عصر پُر تکاپو و دیجیتالی امروز باید بطور کامل به آنها توجه کنند.
به عبارت روشن تر سال های پیش رو را باید سال هایی دانست که بازاریابان باید کاملاً محتاط و مواظب باشند تا در دام ریسک های نوین دیجیتالی نیفتند. دنیای دیجیتالی امروز آنچنان سرعت سرسام آوری به خود گرفته است که کوچکترین غفلت و سستی در آن به معنای شکست و سقوط خواهد بود که این امر در مورد بازاریابی و بازاریابان کاملاً مصداق پیدا می کند.
در بازاریابی دیجیتالی حتماً و حتماً باید بین دو عامل سرعت و شتاب در کار و مدیریت ریسک تعادل برقرار کرد، در غیر این صورت احتمال بروز خطرات مهلک و ویرانگر به شدت افزایش می یابد. به هر حال ویژگی های اصلی بازاریابی در دنیای دیجیتالی را می توان در این موارد خلاصه کرد:
- اپلیکیشن ها و ابزارهای آنلاین سرویس های نرم افزاری پیشرفته ای هستند که بازاریابان با برند یا نام خاصی آنها را به مشتریان پیشنهاد می دهند. در بسیاری از موارد آنها به حوزه هایی تعلق دارند که پیشتر، آن برند یا شرکت هیچگاه وارد آن عرصه نشده و تجربه ای در آن ندارد اما مایل است شانس خود را در آن زمینه ها آزمایش کند.
- ابزارهای دیجیتال و تلفن های همراه این امکان را برای مشتریان به وجود آورده اند تا برای تصور یک محصول یا سرویس به سفرهای مجازی بروند و خود را در حال استفاده از آن محصول یا سرویس تصور کنند. این شبیه سازی ها که توسط بازاریابان صورت می گیرد، نباید به شکلی بی برنامه و مدیریت نشده انجام شود، زیرا در نهایت باعث تخیلی و غیر واقعی شدن عملیات بازاریابی و به بیراهه رفتن آن می شود.
- شبکه های اجتماعی و رسانه های دیجیتالی توانسته اند تجربه های جدیدی را برای شناسایی و قبول کردن یک محصول یا سرویس از سوی مشتریان بیافرینند و در عین حال الگوهای تصمیم گیری آنها را به شدت متنوع و متغیر سازند و همین مسئله کار را برای بازاریابان و بازاریابی پیچیده تر کرده است.
- شرکت ها و برندها از راه های مختلف می کوشند تا به نیازها و عادت های زندگی افراد دست یابند و به عنوان مثال از طریق کنترل و شناسایی وب سایت ها و کانال های مود استفاده افراد در شبکه های اجتماعی، پیشنهادات مشخصی را به آنها ارائه دهند. با این همه، شرکت های بازاریابی حتماً باید در مورد حفاظت از اطلاعات خصوصی مشتریان بالقوه شان محتاط و دقیق باشند و از هر گونه سوء استفاده های احتمالی از این اطلاعات جلوگیری کنند.
- برندها و بازاریابان وابسته به آنها باید بطور دقیق و شفاف در مورد محصولات و سرویس های جدید خود به مشتریان اطلاع رسانی کنند و این دقت و شفافیت در عصر رسانه های اجتماعی و دیجیتالی از بسیاری ریسک ها جلوگیری و همچنین به مشتریان در تصمیم گیری درست و آگاهانه کمک شایانی می کند.
- مشتریان دیجیتالی امروز و فردا به نحو فزآینده ای از شبکه های اجتماعی، وبلاگ ها و سایر ابزار دیجیتالی استفاده می کنند که هر کدام شان دارای فرصت ها و تهدیدهای خاص خود هستند که بازاریابان باید اطلاعات شان در مورد آنها را همیشه بروز کنند.
حال سوال اینجا است که شرکت های بازاریابی برای موفقیت در چنین محیط پیچیده ای چه باید بکنند و از چه ابزارهایی بهره ببرند؟ در قسمت دوم این مقاله، ۴ توصیه کاربردی و مفید در این زمینه را به شما معرفی خواهم کرد.