گاهی ایجاد کمی عدم اطمینان می تواند قدرت متقاعد کردن پیام شما را بالا ببرد. دلیل این موضوع این است که یک پیام تا حدی مبهم می تواند بیشتر از یک پیام کاملاً شفاف فرد را درگیر کند و موجب کنجکاوی و توجه بیشتر به محتوای ارائه شده شود؛ اما عدم اطمینان باید با دقت و احتیاط استفاده شود.
در اینجا سه موقعیت آمده است که نبود اطمینان می تواند موجب افزایش متقاعد کردن شود:
۱) وقتی که اینکار توسط افراد متخصص انجام شود.
وقتی پیامی از طرف فردی غیر متخصص صادر می شود، هرچه اطمینان بیشتری داشته باشد، متقاعد کننده تر است. با این حال، پیام هایی که از طرف افراد متخصص صادر می شود وقتی تا حدی مبهم باشند می توانند متقاعد کننده تر باشند. برای مثال، در چند آزمایش مشخص شد که وقتی یک منتقد دارای تخصص در نظر مثبت خود از یک رستوران تا حدی نامطمئن باشد، افراد توجه بیشتری به بررسی خدمات یک رستوران می کنند و علاقه بیشتری به رفتن و امتحان کردن این رستوران دارند. در عمل، برندهایی که سخنگوی آنها افراد متخصص هستند می توانند با استفاده از عبارت هایی مانند «حتی من نیز تا حدی شک دارم که…» یا «اگرچه اطمینان کامل از این موضوع دشوار است اما…» کار خود را شروع کند.
۲) وقتی توانایی های بالقوه مطرح می شوند.
مردم از طریق تبلیغات، پیشنهادها و حتی رزومه هایی که به بیان پتانسیل های احتمالی اما جذاب می پردازند راحت تر متقاعد می شوند تا موفقیت های مشخص و شگفت انگیز. این ابهام کنجکاوی فرد را بر می انگیزد و موجب می شود تا با دقت بیشتری بخوانند و به آثار آینده این موضوع مبهم ارزش بیشتری بدهند.
۳) وقتی اینکار بوسیله قطع شدن انجام شود.
قطع کردن یک پیام (حتی با ایجاد یک وقفه کوتاه برای بارگذاری یک ارائه ویدئویی) می تواند مخاطبان را بیشتر در مورد استدلال های آن کنجکاو کند، توجه او را جلب کند و پیام مد نظر را متقاعد کننده تر نماید. اساساً، یک وقفه غیر منتظره موجب ایجاد کنجکاوی، تلاش افراد برای حدس زدن واقعه بعدی و متمرکز کردن آنها بر اطلاعاتی می شود که منتقل می شود.