همه ما دوست داریم ایده های خلاقانه ای پرورش دهیم، اما نمی دانیم چگونه؟ کوین کوین (Kevin P. Coyne) استاد دانشکده مدیریت گویزتا در دانشکده اموری، دیدگاه های کاربردی برای پرورش ایده های خلاقانه دارد.
کوین معتقد است مدیرانی که تازه وارد سازمانی می شوند، برای آنکه نشان دهند کار می کنند، شروع می کنند به جابجایی کارکنان و گاه حذف کارکنان. کوین برای نجات این گروه از کارکنان در صورتی که شایستگی و مهارت بالایی دارند، به آنان یادآوری می کند تا مدت ها نزد مدیر تازه وارد، هیچ سخنی از بلندپروازی های حرفه ای و جاه طلبانه نزنند. صرفاً به رتق و فتق اموری بپردازند که مدیر تازه وارد فکر می کند چالش اصلی است. این در حالی است که بلندپروازی های حرفه ای و جاه طلبانه بخش آغازین راهی است که می تواند سازمان را از خطر روزمرگی برهاند.
کِوین کُوین اولین فردی است که تاکنون توانسته است مستقیماً از دبیرستان وارد دانشکده کسب و کار هاروارد شود. وی یکی از اعضای شاخص و برجسته شرکت مکنزی اند کامپنی است و تاکنون با بیش از ۲۰ صنعت مختلف در هر ۵ قاره جهان به عنوان مشاور فعالیت کرده است. همچنین وی مشاور شخصی بیش از ۲۵ مدیر اجرایی شاخص بوده است. علاوه بر این، کوین کوین بارها به عنوان نماینده دولت آمریکا در مذاکرات بین المللی شرکت کرده است. وی به عنوان مدرس استراتژی در دانشکده کسب و کار هاروارد فعالیت کرده است و در حال حاضر عضو هیئت علمی دانشگاه انوی می باشد.
یکی از مقالات بسیار جالب کوین کوین که در هاروارد بیزنس ریویو منتشر شده است، پیرامون ارتقای روحیه کارکنان در زمان های بحرانی است. در این شرایط شرکت ها معمولاً اقدام به تعدیل بخشی از نیروهای خود می کنند و همین امر تضعیف روحیه سایر کارکنان را دو چندان می کند. کوین تاکید می کند که روحیه بالا الزاماً به معنای شادی افراد نیست بلکه، به این معنی است که شرایط عاطفی و روحی افراد به شرکت کمک کند تا به اهداف خود برسد نه اینکه سدی در برابر آن باشد. کوین کوین تصریح می کند که اتفاقاً روحیه بالا در شرایط دشوار که افراد تحت فشار بیشتری قرار دارند و در معرض استرس و افسردگی هستند معنا پیدا می کند. در این مقاله کوین چند راهکار عملی را بر می شمارد که باعث تقویت روحیه کارکنان در دوران رکود و بحران می شود:
- به آنها یادآوری کنید که از طریق کالا یا خدمتی که ارائه می کنند، باعث بهتر شدن زندگی افراد می شوند.
- به آنها فرصت بیشتری برای مطرح کردن ایده های خود بدهید.
- به کارکنان خود یادآوری کنید که شرکت هایی که اقدام به تعدیل نیرو می کنند، الزاماً در خطر مالی نیستند و صرفاً قصد دارند از کاهش یافتن سود خود جلوگیری کنند.
- به آنها کمک کنید که به این نتیجه برسند که شرایط آینده سازمان بسیار بهتر خواهد بود.
نحوه تعامل میان مدیران اجرایی و مدیران ارشد خود در شرایط بحرانی، موضوع یکی از مقالات خواندنی کوین کوین است. در این شرایط شرکت ها با کاهش سود و در نتیجه کسری بودجه روبرو می شوند. آنچه در این گونه موارد از اهمیت بسزایی برخوردار است، این است که میزان کسری بودجه و کاهش سود با مقداری که کارشناسان سازمان پیش بینی کرده اند فاصله چندانی نداشته باشد. برای جلوگیری از این معضل، کوین پیشنهادهای مفیدی برای مدیران اجرایی دارد:
- تا دیر نشده بحران و میزان تاثیر آن بر سازمان را پیش بینی کنید.
- برنامه و سناریوهای مختلفی برای حل بحران داشته باشید.: کوین کوین معتقد است مدیران بد اخبار بحران را به روسای خود منتقل می کنند و منتظر می مانند آنها چاره جویی کنند، اما مدیران خوب برای عبور از بحران برنامه پیشنهادی خود را نیز ارائه می دهند.
- جنگ اول به از صلح آخر: برخی از مدیران در ابتدا بحران را آسان تر از آنچه هست جلوه می دهند اما با ادامه روند بحران ابعاد بیشتری از آن را برای روسای خود آشکار می کنند. کوین بر این باور است که این رویکرد باعث کاهش اعتبار مدیران اجرایی نزد مدیران ارشد سازمان می شود. پیشنهاد وی این است که مدیران اجرایی تمام ابعاد بحران را که خود درک کرده اند، برای روسای خود تبیین کنند.
یکی از مطالب بسیار جالب که کوین کوین در هاروارد بیزنس ریویو منتشر کرده است پیرامون خانه تکانی مدیران اجرایی پس از ورود آنها به سازمان ها است. تحقیقات نشان می دهد که عدم عملکرد قابل قبول شرکت ها پس از شروع به کار مدیریت جدید در ۴۰ درصد موارد بواسطه همین جابجایی های گسترده است.
مدیران جدید بخشی از مدیران پایین دستی و حتی کارکنان قسمت های مختلف سازمان را تغییر می دهند و این امر نکته مهمی برای این افراد است. کوین توصیه هایی برای این قبیل کارکنان دارد تا بدانند در چنین شرایطی این گروه کارکنان باید در درجه اول اولویت های کاری و نیز سبک مدیریت جدید را بشناسند و مطابق آن – و نه بر اساس عادت و یا سلیقه خود – عمل کنند. همچنین نباید در حضور مدیر جدید و یا در گفتگو با مدیریت جدید از بلندپروازی های حرفه ای خود صحبت کنند. علاوه بر این، آنها می توانند برای حل مشکلات و چالش هایی که سازمان با آنها روبرو است، به مدیر جدید راه حل هایی پیشنهاد کنند.
یکی از مقالات بسیار مهم کوین کوین پیرامون تفکر درون محصولی است. منظور از این شیوه ی تفکر و خلاقیت، محدود کردن گزینه ها و تفکر و نوآوری با توجه به محدودیت ها است. این متخصص برجسته استراتژی معتقد است که به منظور توسعه محصولات و خدمات جدید، تفکر درون محصولی جایگزین طوفان فکری و تحقیقات بازار شود.
مشکل فرآیند طوفان فکری این است که بسیاری از مردم نمی توانند به خوبی در مسیری نامشخص و انتزاعی که مشخصه طوفان فکری است به تفکر بپردازند. تحقیقات بازار نیز با محدودیت های خاص خود روبرو است. زمانی که یک شرکت در نظر دارد ایده جدیدی را برای محصولات و خدمات خود بپروراند، اولین سوالی که متخصصان تحقیقات بازار مطرح می کنند این است که باید نظر مصرف کنندگان را جویا شد، اما نکته بسیار مهم – که یکی از اساسی ترین محدودیت های تحقیقات بازار است – این است که مشتریان نمی توانند بگویند که آیا به کالایی که تاکنون ندیده اند و لمس نکرده اند نیاز دارند یا نه.
کوین کوین راهکاری پیشنهاد می کند که در میانه این طیف قرار دارد. به عبارت دیگر، تفکر درون محصولی در میانه حدس و گمان محض و تحلیل کمی قرار می گیرد. کوین این نکته را مطرح می کند که فرآیندهای سنتی طوفان فکری ایده گوناگونی مانند بزرگتر یا کوچکتر کردن کالا، ارزان تر و یا گرانتر کردن آن، زشت تر یا زیباتر و… به ذهن متبادر می سازد، اما افراد به درستی نمی دانند که کدام یک از موارد را باید اجرا کنند و نیز نمی توانند چند ایده خوب را با یکدیگر ادغام کنند.
کوین بر اساس پژوهش های خود پیشنهاد می کند که ساختارهای مشخصی برای افراد ایجاد شود تا فرآیند تفکر و نوآوری آنها را تسهیل کند. به منظور ایجاد این ساختارها که فرآیند تفکر افراد را شکل می دهند و متمرکز می سازند، کوین کوین در مقاله خود سوالاتی را مطرح کرده است که در ادامه دو مورد از آنها را مطرح می کنیم.
- چه کسانی محصولات ما را به شیوه ای جدید و غیر منتظره استفاده می کنند. مثالی که در این زمینه مطرح می کند بسیار جالب است. یک شرکت تولیدکننده دوچرخه متوجه شد که برخی از مشتریان چراغ های دوچرخه خود را باز می کنند. این شرکت متوجه شد آنها که دوچرخه خود را به کوه می برند و این کار را برای سبک تر کردن آن انجام می دهند و به این ترتیب اولین دوچرخه کوهستان ساخته شد. بنابراین همواره افرادی هستند که از محصولات ما به گونه ای متفاوت استفاده می کنند و این امر می تواند راهگشای ما برای تولید محصولات جدید باشد.
- بزرگترین مشکل استفاده از محصولات ما چیست؟ کوین نمونه جذابی را در این مورد عنوان می کند. فرد اسمیت متوجه شد که مردم به کمک هواپیما به سرعت در مسافت های دور جابجا می شوند و مثلاً فاصله نیویورک تا واشنگتن را در عرض چند ساعت طی می کنند اما ارسال یک بسته پستی از نیویورک به واشنگتن یک هفته طول می کشد. در واقع مهم ترین مشکل پست، تاخیر در تحویل مرسولات بود. وی متوجه شد که می تواند به کمک هواپیما بسته های پستی را به سرعت جابجا کرد و به این ترتیب فدرال اکسپرس تاسیس شد.