مشتری ها چگونه فکر می کنند یکی از خارق العاده ترین و جذاب ترین کتاب هایی است که تاکنون در حوزه بازاریابی به رشته تحریر درآمده است. اثر مزبور در واقع نتیجه یک پروژه عظیم در حوزه های علمی مختلف مرتبط با حوزه های بازاریابی بوده که به صورت این کتاب ارائه شده است. کمتر کتابی را در هر کدام از حوزه های علم مدیریت و بازاریابی می توان یافت که تا این حد سرشار از نکات کاملاً نوین و تازه و یافته های علمی و پژوهشی کارآمدی باشد که هر کدام شان به تنهایی بتوانند موجب به وجود آمدن بینش های فوق العاده ای در ذهن خوانندگان و درهای جدیدی را به روی شان بگشایند.
در عصر حاضر در بیشتر رشته های علمی، بویژه در علومی همچون علوم مهندسی که بیشتر جنبه کاربردی دارند، خلاقیت اصلی آنجایی رخ می دهد که تلاقی گاه علوم مختلف و جذا از هم است، و نه در داخل پیکربندی سنتی آن علوم و رشته های تحصیلی. برای مثال وثتی دستاوردهای علم الکترونیک در خدمت علم پزشکی قرار می گیرد، نورآوری های بسیاری اتفاق افتاده و حتی منجر به شکل گیری رشته های مختلف تحصیلی همچون مهندسی پزشکی می شود. با این همه حتی در همین دوران نیز استفاده از چنین رویکردی در حوزه علوم انسانی کمتر رخ داده و معمولاً حتی در حوزه کلمات نیز استفاده از واژگان تخصصی یک رشته در رشته دیگر متداول نیست و گاه برای اشاره به یک مضمون در دو رشته مختلف از کلمات متفاوت استفاده می شود.
کتاب مشتری ها چگونه فکر می کنند اما رویکری کاملاً متفاوت دارد. نویسنده کتاب معتقد است که در حوزه های علوم انسانی نیز همانند رشته های فنی مهندسی باید همین اتفاق رخ بدهد. وی به سراغ رشته های مختلفی چون علوم اعصاب، روانشناسی، پزشکی، جامعه شناسی، زبان شناسی و رشته های مرتبط دیگر می رود و پس از بررسی آخرین دستاوردها و یافته های این علوم، سعی می کند به شکل استادانه از آنها در حوزه بازاریابی بهره بگیرد و روش ها و ابزارهای بازاریابی خاصی را معرفی کند که کاملاً با استفاده از آن یافته های علمی به وجود آمده اند و صد البته که اثری شگفت انگیز می آفرینند. نویسنده این اثر با بسیاری از استادان و صاحبنظران در عرصه های علمی مورد نظر خود ارتباط برقرار کرده و بسیاری از مقالات و کتب جدید علمی را نیز مطالعه و بررسی کرده است تا بتواند از دل آنها نکات و دستاوردهایی را استخراج کند که بتوانند آثار ارزشمندی بر شکل گیری پارادایم (چهارچوب های ذهنی) جدید بازاریابی از خود بر جای گذارند.
نویسنده این اثر علاوه بر موارد فوق، چند موضوع اساسی را در این کتاب مطرح می کند و آنها را دستمایه اولیه حرکت و رویکرد ویژه خود در این کتاب قرار می دهد. این موضوعات اصلی به قرار زیر هستند:
- بیشتر عقاید و احساساتی که بر رفتارهای مشتری ها و مدیران تاثیر می گذارند، در ضمیر ناخودآگاه رخ می دهند.
- تحلیل خردمندانه افکار و رفتارهای مصرف کنندگان نیازمند شناخت نحوه انجام فعالیت های مغزی و ذهنی است.
- زندگی مصرف کنندگان هیچ شباهتی به طبقه بندی های سیلوگونه دانشگاه ها و کسب و کارها ندارد.
- ضمیر مدیران و ضمیر مصرف کنندگان (عناصر خودآگاه و ناخودآگاه) با هم ارتباط متقابل برقرار کرده و ضمیر بازار را به وجود می آورند.