بازاریابان و ویزیتورها در یک روز کاری به مکان های متعددی مراجعه می کنند و با افراد متفاوتی که دارای فرهنگ ها و نگاه ها و اولویت های گوناگون هم هستند وارد گفتگو خواهند شد. بدین ترتیب، احتمالاً بخشی از پرسش های مشتریان غیر تکراری و غیر قابل پیش بینی خواهند بود؛ یعنی این امکان وجود دارد که فرصت کافی برای تشریح تمام ابعاد محصول در اختیار نباشد. همچنین این احتمال وجود دارد که پرسش های مشتری یا بحث های پیش بینی نشده ای که در مسیر گفتگو پیش می آیند، باعث شوند که فروشنده یا ویزیتور زمان را از دست بدهد یا بواسطه پراکندگی بحث ها، بخش هایی از آنچه که برای ارائه آماده کرده بود ناخواسته به فراموشی سپرده شود.
برای غلبه بر این تهدید بالقوه ضرورت دارد که پیش از عزیمت به محل مشتریان، چک لیست مذاکره تهیه کرده و همراه خود داشته باشیم.
چک لیست مذاکره فهرستی است از مواردی که قصد طرح کردن آنها در مذاکره فروش را داریم. این چک لیست کمک می کند تا در حین مذاکره و لابلای بحث ها و تبادل نظرها با مراجعه به آن فهرست، مسیر بحث و مذاکره را کنترل کرده و از انحراف بحث جلوگیری کرده و بدین ترتیب بتوانیم از زمان و منابع در اختیار بیشترین و بهترین بهره را ببریم.
چک لیست مذاکره از چه محتوایی تشکیل می شود؟
بدیهی است که با توجه به تنوع محصولات، تنوع مشتریان و تنوع فرهنگ افراد، چه فروشنده و چه مشتری، نمی توان فهرستی ثابت و دقیق از آنچه لازم است در یک چک لیست گنجانده شود ارائه کرد، اما موارد عمومی تری وجود دارند که می توانند در انواع مختلف مذاکرات فروش بکار آید. برخی از این موارد بدون اولویت عبارتند از:
- ویژگی های فیزیکی و ذاتی محصول
- مزیت های رقابتی محصول
- منافعی که محصول ما به مشتری می رساند
- جایگاه و سابقه شرکت در بازار محصول
- ارائه بروشورها، کاتالوگ ها و کارت ویزیت شرکت، محصول و شاید فروشنده
- شرایط شرکت در خصوص نحوه تحویل محصول
- قیمت و چگونگی پرداخت وجه و تسویه حساب با مشتری (و در صورت وجود اشکال مختلف پرداخت، تشریح هر یک از آنها)؛
- تخفیفات، ضمانت ها، خدمات پس از فروش، مراکز ارائه این خدمات
- جوایز و هدایای احتمالی شرکت برای مشتریان
- نحوه برقراری ارتباط مشتری با شرکت (نشانی نزدیکترین نمایندگی ها)
- فهرست مشتریان عمده مطرح و شناخته شده (در صورتی که محدودیتی از سوی آن مشتریان برای ذکر نام وجود نداشته نباشد).